2014. szeptember 20., szombat

Sarah Blakley-Cartwright - A lány és a farkas


Fülszöveg:
A faluban megkondul a harang egyszer, kétszer, háromszor – valakit megöltek. Negyedszer is megszólal... A gyilkos a Farkas. Amikor még a falvak olyan kicsik voltak, hogy mindenki ismert mindenkit, egy kislány harcolt, hogy meglelje a maga útját. Valerie nem „jó kislány”. Amikor a helyi vérfarkas kiszemeli magának, Valerie-nek lehetetlen döntést kell hoznia. Senkihez sem fordulhat, miközben választhat a rákényszerített házasság, és a szökés között igaz szerelmével. Az apja a helyi iszákos, az anyja irányítani akarja, és a többi lány – ők gyorsan boszorkánynak kiáltják ki. Ki menti meg Valerie-t? Meg tudja menteni saját magát? A klasszikus gyermekmese lebilincselő újragondolásában nehéz lehet megtalálni a happy endet.

Ki ne ismerné  Piroska és a farkas kultikus meséjét, ahol egy köpenyes kislány legyőzi a csúnya nagy farkast? Hát itt nem ez a helyzet. Blakley kicsit felturbózta a történetet, egy kis vérfarkas itt, egy kis tömegmészárlás ott, mindez egy laza boszorkányüldözéssel megspékelve. Hát lőjetek le, de azt hiszem Piroska felnőtt. Beújította a Valerie nevet, és átment farkasvadászba.

Daggorhorn kicsiny faluját évtizedek óta egy vérszomjas fenevad terrorizálja, akit csak a havonta felajánlott állat-áldozat tart távol a falusi svédasztaltól. Ez egy úgymond kimondatlan szerződés, a falusiak habár rettegésben élnek, de legalább biztonságban tudhatják családtagjaikat... egészen mostanáig.
 Az aratási munkák alatt egy fiatal lány szétmarcangolt testére bukkannak. A falusiak döbbenten állnak a történtek előtt. 20 éve nem történt ilyen, senki nem érti, hogy a Farkas miért rúgta fel a szerződésüket.
 Valerie mindig is különbözött Daggorhorn begyöpösödött lakóitól. Vad volt és szabad, senki sem korlátozhatta. Ám egy nap minden megváltozott. Nővére Lucie, akire mindig is felnézett nincs többé. A szépség és  kedvesség kiveszett a világból. Ő pedig egyedül maradt titkaival és félelmeivel. A helyi pap úgy dönt segítséget hív a híres vérfarkasvadász Solomon atya személyében.
Daggorhorn lakóin eluralkodik a pánik. Mindenki retteg.
Az már csak hab a tortán, hogy szülei Valerie-t bele akarják kényszeríteni egy érdekházasságba. Valerie szíve viszont tiltott gyümölcsre vágyik.
 Peter Valerie gyerekkori barátja volt, aki alig egy évtizeddel ezelőtt apja szégyenletese cselekedetei miatt kényszerült elhagyni a falut, és vele együtt legjobb barátját. Azóta a kisfiús huncutság eltűnt, és egy titokzatos sármos rosszfiú vette át a helyét. (Nyálcsorgatási szünet) Valerie nem nem tudja mit tegyen, engedelmeskedjen szüleinek, vagy kövesse a szíve szavát. A falu férfiai az italtól felbátorodva fegyvert ragadnak, hogy végezzenek a bestiával. Az irányításmániás Elöljáró vezetésével meg is indulnak a Farkas vélt tanyája fel.
 A hevenyészett akció sikeres volt, a falu népe hatalmas ünneplésbe kezd; ekkor érkezik meg a fel
mentő sereg Solomon atya vezetésével. A sokat látott atya az Elöljáró képébe nevet, hisz hiába az ünneplés, ha nem a valódi bestiával végeztek. Solomon atya bevonul seregével Daggorhornba, és teljes karantént rendel el, a bestia ugyan is nem a hegyek vad sziklás vidékein vert tanyát, nem is a sötét erdőben...évtizedek óta a faluban élt.
A falusiak az Elöljáró szavaira hallgatnak, melynek súlyos ára lesz! A vérengzés hatalmas, a szörnyeteg sosem támadt még ilyen nyilvánosan, és csak egyetlen célja van: Magával ragadni Valerie-t, amit a falusiak készségesen támogatnak. A terv készen áll, már csak  Farkaskoma hiányzik. De vajon ki ő? Peter? A nagymama? Vagy talán maga Valerie? Sosem találnád ki.

Értékelés: Hát mit ne mondjak, "Piroska" felnőtt és a Farkast már nem érdekli a kosár... vagy mégis? Sosem hittem volna, hogy egyszer ennyire megszeretek egy könyvadaptációt. Főleg nem azt ami egy gyerekmesén alapul, de Blakley megcsinálta. A történet energikus, vad és száguldó. Teljesen magával ragad. Unod a nyálas romantikát? Nesze neked Piroska! Abszolút 10 pontos, csak ajánlani tudom. :)

"Hogy tartod kívül, ami már bent van?"

Egy kis ízelítő a könyvhöz...vagy a filmhez? Döntsétek el! Én mindkettőt imádtam. :)
https://www.youtube.com/watch?v=oMszrg-NGCI

Szereposztás (a film alapján):




1 megjegyzés:

  1. Ó, istenem, én ezt annyira imádom. A szereplőket tökéletesen választották meg a filmhez, főleg Maxet és Shiloh-t. Persze Amanda is tökéletes volt Valerie szerepére. Mégis a leginkább azt szerettem, hogy a történet végéig nem lehet tudni, ki a farkas. Annyi gyanúsított közül egyik sem az. Egyszerűen magával ragadó történet, imádtam filmben is és könyvben is. Ha történetbe lehet szerelmesnek lenni, hát akkor én az vagyok!

    VálaszTörlés