2014. november 2., vasárnap

Jay Asher - 13 okom volt...


Fülszöveg:
Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP. 
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat. 
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. 
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat… 
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.
Te mit tennél, ha kapnál egy kazettát amin egy halott ismerősöd meséli el az életét? Ha lenne egy lista, egy lista amin te is szerepelsz. Egy lista azokról akik az illető haláláért felelősek... Hát őszintén szólva én beparáznék, de nagyon. Jay Asher "13 okom volt..." című regénye pontosan erről szól. (Nem mintha nem tudnátok, de kell egy kis hatásos "mit tennél ha..." szöveg.) 
Hannah
Habár Hannah Baker öngyilkos lett, mégsem hagyja, hogy elfelejtsék. Főleg nem azok, akik a halálát okozták. Adatik 13 kazetta, amin ha szerepelsz, ha nem, tönkreteszi az életed. Mert akárhogy is legyen, te is felelős vagy. Pontosan ezt érezte Clay, mikor Hannah kazettáinak végére ért. Mi lett volna ha olvas a jelekből, ha odafigyel a lányra, ha nem csak annyit mond: Sajnálom. Ha aznap éjjel nem hagyja magára őt, és küzd érte, küzd értük. 

Clay
Clay egy nap kazettákkal teli csomagot kap. Kazettákat, melyek egy lány búcsú beszédét tartalmazzák... Vagy mégsem? Hannah, mielőtt véget vetett volna az életének, összeállított egy listát, rajta olyan emberek neveivel, akik miatt a halált választotta, és igen, Clay is rajta van, de vajon miért? Ő sosem ártott a lánynak, sőt... Szerelmes volt belé. Hannah mégis kiválasztotta. 
Én személy szerint bele sem hallgattam volna a kazettákba, de a helyzet nem ilyen egyszerű. A kazettákon olyan történetek kerülnek napvilágra, melyek - amennyiben nyilvánosságot látnak -  súlyos következményekkel járnának. Ha nem hallgatod végig, és adod tovább őket, egy külsős ember nyilvánosságra hoz minden egyes történetet...


Értékelésem: 3,5/5 Nekem kicsit túl hosszadalmas és nyögvenyelős volt a történet. És valahonnan túl ismerős... nagyon ismerős. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy Asher lopta az ötletet,de azért kicsit gyanús. Minden esetre én megbarátkoztam volna még egy szemszöggel. Mondjuk egy kis betekintés Hannah életébe a lány szemszögén keresztül. Emiatt a hiányosságok miatt kap a könyv (nagy jóindulattal) 3,5 csillagot. Ó és a borító sem valami találó. 
Hannah kazettái kézről kézre járnak a listán szereplő nevekkel együtt. Van köztük olyan akinek a bűne egészen elenyésző (kukkolás, figyelmetlenség stb..) és vannak olyan, akiknek - ha a kazetták nyilvánosságra kerülnének - börtön járna. Hannah szépen higgadtan elmesél mindent, mindent ami odáig vezetett, hogy eldobja magától az életét. Ez a könyv nem végződik happy end-el, nincs rózsaszín ködben úszó love story, ahol a szerelmesek végeérhetetlen küzdelmek árán egymás karjaiba zuhannak. Nem... ez a könyv az elhalasztott lehetőségekről szól, arról, hogy egy kis odafigyeléssel akár életeket is menthetünk. Mindenkinek, ismétlem mindenkinek van legalább egy olyan személy az életében akinek már átfutott az agyán az öngyilkosság gondolata... Ha csak nem te vagy az. Ez esetben hidd el nem vagy egyedül. Mindenkinek van valamilyen sötét titka: zaklatják,  terrorizálják az iskolában, verik, vagy éppen kinevetik. Lehet ez most hülyén hangzik, de igen, akár egy ártalmatlannak hitt poén is tönkretehet életeket. Lehet nevetni azon, hogy az a kis csaj milyen ruhákban jár. De nem tudhatod, hogy csak azért-e mert nincs stílusérzéke/nem érdekli a divat, vagy éppenséggel a szüleinek ételre is alig van pénze, nem hogy ruhákra. Vagy ott a srác az idétlen hajával és a fura viselkedésével. A kis lúzer, ugye? De belegondoltál már abba, hogy mi lenne, ha téged is piszkálnának? Milyen rossz és igazságtalan lenne? Mi jogon szólnák le az új frizkód, vagy ruháid? Talán most azt mondod, én sosem tennék ilyet, de akkor is bűnös vagy, ha csak nézed, ha úgy teszel, mintha nem hallanál vagy látnál semmit. Mert annak a bizonyos személynek segítség kell. Nézz magadba, és gondolkozz el. És minden esetre: Ne félj segítséget kérni. Ha úgy érzed bajban vagy, hogy segítségre van szükséged, vagy csak kibeszélnéd a fájdalmad fordulj valaki olyanhoz akiben megbízol, legyen az barát, barátnő, tanár. 
 Rengeteg ember dobja el magától az életét, mert úgy érzi nincs remény. Pedig a remény ha meg utoljára. Ha úgy érzed segítség kell, hívd a 111-116-os ingyenes telefonszámot. Vagy látogass el a http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/ weboldalra. És mindenek előtt: Sose add fel! 

Nemrégiben körbejárta az internetet egy videó egy lányról, akinek kísértetiesen hasonlít a története Hannah-éra. Ez a lány Amanda Todd. Amanda-t addig zaklatták az iskolában, mígnem öngyilkos lett, de előtte még elkészített egy videót. Egy videót amiben leírja mi történt vele: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése