2014. augusztus 28., csütörtök

J. K. Rowling - Harry Potter és a bölcsek köve


 Fülszöveg: A Roxfort Boszorkány - és Varázslóképző Szakiskolában töltött első tanév kemény erőpróba a diákok számára. Harry Potternek nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz. A tizenegy éves varázslójelölt története meghódította az egész világot.

Leírás:
 Ki ne ismerné a 11 éves varázslófiú, Harry Potter történetét? 
Mind a filmek mind a könyvek világsikert arattak, s megjelenésük óta egyfajta kultuszt teremtettek. Csak ez az egy könyv magában emberek ezreit inspirálta az íróktól egészen a mezei cosplayerekig
 Emlékszem, annak idején mindenki A Harry Potter-ről beszélt. Akkor még nem értettem mi ez a nagy felhajtás. Végül 10 éves koromban rászántam magam és elolvastam. 
Mit is mondhatnék: Teljesen lenyűgözött, és magával ragadott. Én is, mint minden gyerek, varázslósat játszottam. Persze 10 éves fejjel nem tudtam úgy felfogni és átérezni a történet lényegét mint most, majd' egy évtizeddel később. 

A Privet Drive 4. szám alatt lakó Harry mindig is átlagos fiú volt legalább is ő így tudta. Történtek vele szokatlan dolgok, de hát kivel nem? Na jó, nem minden nap szabadít rá az ember egy óriáskígyót az unokatestvérére, de hát akkor is. Minden a rendes kerékvágásban működött, egészen addig, mígnem érkezett egy levél Harry nevére. Ez azért is volt szokatlan, mert Ő soha nem kapott még levelet. 1 éves kora óta gyűlölt nagynénjével és annak családjával él nyomorúságos körülmények között. Dursleyék egyfajta rabszolgaként kezelték mindig is, és ha ez még nem lenne elég, utálatos unokatestvére sportot űz a szekálásából. 
De nincs mit tenni Dursleyéken kívül nincs senkije, szülei réges-rég meghaltak.
 Harry izgatottan bontogatja a levelét, de fogadott családja elveszi azt tőle, s egészen addig nem olvashatja el azt, mígnem személyes kézbesítik neki.
 Azt nem írhatom, hogy innentől lesz érdekes a történet, mert ha beleolvasol már az első betű magába szippant. Ahogy azt a fülszöveg ígéri egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz. Életében másodszor kell megküzdenie Voldemorttal, a sötét varázslóval, aki boszorkányok és varázslók tucatjait gyilkolta meg hidegvérrel. Köztük Harry szüleit is.
 De ne aggódjatok nem fogom leírni a teljes cselekmény. :D

Sokan kérdezték tőlem, hogy mi értelme elolvasni a könyvet, ha a film hűen tükrözi azt. Nos, egyszerű.
Sok mindent megtudhatunk a könyvből. Olyan dolgokat, melyeket a filmben mellőztek, avagy kihagytak.
Ékes példa erre, hogy ki őrizte James Potter láthatatlanná tévő köpenyét több mint egy évtizedig. Ha elolvasod a könyvet sokkal jobban fogod érteni magát a filmet is, s ez nem kis szó.



Ami nekem szemet szúrt olvasás közben, az Ron Weasley karaktere volt. A filmben sokkal visszahúzódóbb és félénkebb. Nyilvánvalóan azért, hogy ne szorítsa háttérbe Harry karakterét. Ezzel ellenben a könyvben nagyon is tűzről pattant. Nem is egyszer neki akar esni Draco Malfoy-nak. Ami nekem kifejezetten tetszett.


A másik favoritom nem más, mint McGalagony. A szigorú "gyilkos tekintetű" Animágus professzor. Aki mintha valahogy mindig a háttérből vigyázná Harry és barátai minden egyes mozdulatát. Ha annyira nagyon nem is, de közelebbi képet kaphatunk róla.
 Ő a Griffendél ház vezetője, de ez cseppet sem tántorítja el attól, hogy pontokat vonjon le minden egyes kihágásért. És ő volt az, aki felfedezte és bevette a kviddics-csapatba Harry-t, mikor a fiú még csak első éves volt. Nekem személy szerint ő volt a kedvenc tanár-karakterem. Amiért én nagyon megkedveltem, az a háza és Dumbledore iránti lojalitása.

J.K. Rowling az írók királynője, neki köszönhetően több ezer gyerek és felnőtt szerette meg az olvasást. Írók ezreit inspirálta. Így nem is csoda, hogy a kilencvenes évek óta töretlen a sikere. Ha valami jót akarsz olvasni lapozd fel, nem fogsz csalódni! :)

Értékelésem: 9/10 Varázslatos történet varázslókról, mely magával ragad; ha akarod, ha nem. Ne állj ellen,                       merülj el Rowling varázslatos világában!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése