2015. május 19., kedd

60. Eurovíziós Dalfesztivál! 


Röviden:                                                             A 60. Eurovíziós Dalfesztivál 1967 után immár másodszorra Bécsben kerül megrendezésre. A tavalyi győzte Conchita Wurst 47 év után megtörte a jeget, és fölényes győzelemmel tarolt Koppenhágában, így megszerezve a rendezés jogát hazájának. 
A verseny menetéről: 
Két középdöntőt láthatunk az elkövetkezendő 3 napban, az elsőre ma (helyi idő szerint) 21:00-kor kerül sor, míg a második 3 nap múlva, május 21-én lesz látható a Duna Televízió műsorán. A végső összecsapásra május 23-án kerül sor. Mint minden évben az előző év győztese mint műsorvezető tér vissza a Dalfesztivál életébe. Conchita Wurt ezennel a Zöld Szobában fog tevékenykedni. Őt 3 további műsorvezető segíti:  Mirjam Weichselbraun;  Alice Tumler és Arabella Kiesbauer.  

Minden középdöntőből az első 10 legmagasabb pontszámot kapó versenyző lép tovább a döntőbe ahol már vár rájuk az úgy nevezett Big Five: Németország, Franciaország, Nagy Britannia, Olaszország és végül de nem utolsó sorban Spanyolország. Ők azok akik a középdöntőket kikerülve automatikusan bekerülnek a döntőbe. Ennek kivételesen nem teljes mértékben politikai okai vannak. Pusztán ez az 5 ország a Dalfesztivál főszponzorai. Természetesen jelen lesz a döntőben Ausztria, hiszen ők a rendezők, valamint, mivel a verseny idén 60 éves, vendégfellépőként részt vesz Ausztrália is.

 (Mint tudott az Eurovíziós Dalfesztiválra csak európai országok nevezhetnek be, de a nevezéshez nem szükséges tagállamnak lenni.) 

Az első középdöntő (forrás: Google):


A második középdöntő (forrás: Google):


Kedvenceim az első elődöntőből:

Elina Born & Stig Rästa Goodby to Yesterday Ha csak az elődöntőt nézzük övék az egyik legjobb dal. Sármos 30-as férfi fantasztikus hanggal, mellé egy fiatal hölgy szintén lélegzetelállító hanggal. A személyes kedvencem, csupán hússzor hallgattam meg.

Eduard Romanyuta I Want Your Love  Moldova ezúttal egy helyes szöszi fiút küld a harcba. Az "I Want Your Love" érzéki és pörgős, abszolúte fülbemászó modern romantikus dal.

Genealogy - Face The Shadow Örményország egy melankolikusabb mégis erős és érzéki számmal készül, ami még sok sok meglepetést okozhat. Véleményem szerint abszolút döntős!

Loïc Nottet - Rhythm Inside - Megragadó külsejű fiatal srác, egy új zenit vonalat követve, melyet Lorde hozott divatba a Royals című slágerével. Érdekes választás, habár nem a kedvencem, mégis azt kell, hogy mondjam: Nem meglepő, hogy őt küldték.

Pertti Kurikan NimipäivätAina mun pitää Minden egyes évben kapunk minimum 1 de általában két olyan előadót/zenekart, ami nem, hogy meghökkentő de néha még kissé ijesztő is. A meghökkentő kategória ez évi győztese a Finnek rappelő screamelő nagypapái, akik egy kevesebb mint 1,5 perces dallal készült. Habár a tavalyi francia "bajusz" csapatot nem űberelheti de azért érdekes próbálkozás. Up: A zenekar Down szindrómás férfiakból állt, engem ez teljesen meglepett. Lordi vigyázz! Itt a konkurencia! :)

Shaya Hansen - Sunshine A finn screamelő rapper nagypapa után görög barátaink ezúttal egy Shakira Waka Waka klónnal készültek. Nem viccelek! A csaj a megszólalásig hasonlít az énekesnőre, a dal ritmusa pedig tiszta Waka Waka. Hallgasd meg, én még most is fogom a fejem és ülve danszolok. Egyébként nem rossz, nekem legalább is tetszik. Tátá héjá héjá hé!  wáká wáká tü tü.

Daniel Kajmakoski - Autumn Leaves A Nickelback What Are You Waiting For című dalának videóklipjét eltolvajolva jött létre az enyhe Coldplayes The Rasmusos beütésű (Most nem mindegy, hogy október vagy április?) Autumn Leaves című dal, ami nem hiszem, hogy továbbjutó lesz ebben az erős mezőnyben.

Bojana Stamenov - Beauty Never Lies Szerb szomszédaink ezúttal egy Adele-ra hajazó hölgyet küldenek fantasztikus hanggal és egy gyönyörű dallal felszerelkezve, bár a vége sajnos nem éppen előnyös. Minden esetre szurkolok a hölgynek. (Up: Az Adele hasonlat a hölgy borzongató hangja miatt lett megemlítve, gondoltam szólok, mielőtt kacsák elé vettek.)

Boggie - Wars For Nothing  Hazánk választottja ezúttal egy háborúellenes mélyen szántó dallal készült. Sokan szidják, de szerintem biztos továbbjutó. Hatalmas negatív pont viszont, hogy az Izrael Állam által végrehajtott mészárlások gyermekáldozatait levették a háttérről. Emiatt számomra egy hatalmas mínusszal indul, de ez személyes.

Uzari & Maimuna - Time A fehérorosz középmezőny ezúttal nehéz tüzérséggel küldi majd az érzést. Az énekes srác Jack Sparrow és David Jordan (az énekes) eltitkolt gyermekeként nem meglepő módon egy fantasztikus pörgős számmal készült. Szintén személyes kedvencem. Tü tü rü tü thunder há á ááá

Polina Gagarina - A Million Voices Féltem, hogy az oroszok ismét bevetik az asszonykórust, de ezúttal egy szöszke szépséget küldenek aki egy epikus dallal készül. Remélem nem fogják kifütyülni a nemzetisége miatt. (A tavalyi ikerlányokkal megtették.) Szintént személyes kedvencem)

Anti Social Media - The Way You Are A dánok is beszáltak a klóngyártásba, ezúttal a híres énekes Mika klónjával bombázzák a hallójáratokat. A dal beillik egy szimpla Coca Cola reklámba is, pörgős és bohókás, de mértékkel. Nem egy nyertes szám, de nem rossz.

Elhaida Dani - I'm alive Ahogy meghallottam az albánok delegáltját rögtön a Skandináv Lottó betétdala jutott eszembe hájjá já já já já!  Ettől eltekintve egy jól összerakott dal melyet egy Tóth Gabira igencsak hajazó fiatal hölgy előadásában hallgathatunk meg ma este (19-e)

Voltaj - De la capăt A románok az elmúlt 2-3 évben nagyon erős dalokkal készültek. Ez most sem lesz másként. Megható és megragadó dal, ami nem kicsit fülbemászó. (Román nyelven tudok előnyben.) Szintén személyes kedvencem. És mert nem hagyhatom ki kapd el a capăt! :D

Nina Sublatti - Warrior Utálom az olyan országneveket, amelyekből nem tudom kikövetkeztetni a magyar nevüket. Jelen esetben ez Georgia magyarán: Grúzia. Felettébb idegesítő. Na de, ami a dalt illeti. Kaptunk egy amazon Wolf Katit. (Nem az internetes áruházat te kocka!) Nekem kicsit túl heves és a "warrior" szót is nagyon elnyújtja. Minden esetre ütős egy szám az biztos!


A műsorvezetőkről:

Mirjam Weichselbraun:  33 éves osztrák televíziós személyiség, műsorvezető. Olyan híres Televíziós csatornáknál dolgozott mint Az RTL; a Viva Plus, és az MTV Select. 

Alice Tumler: 38 éves osztrák televíziós műsorvezető. Édesanyja francia, apai ágon szlovén-olasz felmenőkkel rendelkezik. Olyan híres csatornáknál dolgozott mint a francia TraceTV és a német  Franco-German TV, valamint a France 3. Egy híres német tehetségkutató show műsorvezetője 2013 óta. 



Arabella Kiesbauer: 46 éves osztrák televíziós személyiség, műsorvezető és író. Újságírás és dramaturgiát tanult. Később az osztrák ORF televíziós csatornánál kapott munkát.  1994-2004-ig saját talk show-ját vezette az Arabellát. 2006-tól egy late night talk show műsorvezetője. Ami nagyjából Hajdú Péter Frizbi című műsorának felel meg. Rengeteg sorozat, tv műsor vezetője volt az elmúlt évek során, számos neves díjat bezsebelt. 



A helyszínről:
A neves verseny a 16.000 férőhelyes Wiener Stadthalle nyitott arénában kerül megrendezésre. Mely Bécs 15. kerületében található. A verseny megrendezésének jogáért többek között olyan nagynevű városok szálltak harcba mint, Salzburg, Lower Austria, Graz, Upper Austria, Burgenland, és Vorarlberg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése